Sšdecki Bartnik
www.bartnik.pl   
Banner main
Szukaj Start spacer Szukaj Szukaj spacer Użytkownicy Użytkownicy spacer Grupy Grupy spacer Rejestracja Rejestracja spacer Profil Profil spacer Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości spacer Zaloguj Zaloguj spacer

Strona 1 z 1
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
   Forum Bartnik.pl - Forum pszczelarskie Strona Główna -> Kupię sprzedam -> Vavada pl Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
maroontall
GoÂ???

PostWysłany: Sro Maj 27, 2026 6:34 am    Temat postu: Vavada pl Odpowiedz z cytatem

Miałam wtedy totalne dno. Nie, nie finansowe. Takie emocjonalne, na rozkładzie jazdy. Luty w Gdańsku, za oknem plucha, ja po operacji kolana – drugiej w ciągu dwóch lat. Leżę na kanapie, noga w gipsie, a jedyne, co mnie łączy ze światem, to telefon i ten głupi serial, którego nie cierpię, ale nie mam siły zmienić kanału. Mój mąż, zawodowy ratownik medyczny, akurat dostał zmianę nocną. Syn w szkole. Siedzę sama, z kubkiem herbaty, która wystygła godzinę temu, i myślę sobie: „Kurczę, jeśli jeszcze raz przeczytam te same trzy posty na Facebooku, to chyba zacznę rozmawiać z roślinami”.

Właściwie nie wiem, kiedy weszłam na to forum. Pamiętam tylko, że ktoś w komentarzach na jakiejś grupie dla zmęczonych matek napisał coś o „małej rozrywce na wieczór”. Kliknęłam. Przekierowanie. I nagle jestem na stronie, gdzie wszystko mruga kolorami jak budka z watą cukrową na jarmarku. W pierwszej chwili chciałam wyjść. Serio. Bo jestem typową osobą, która w bingo gra raz do roku, a kupony losuje zawsze te same, bo szkoda mi czasu na myślenie. Ale nuda? Nuda to potężny wirus.

Zarejestrowałam się w jakieś trzy minuty. Nawet nie czułam tego dreszczu emocji. Po prostu – robię coś, co nie jest oglądaniem kolejnego odcinka „Rancza”. Padło na vavada. Ktoś mi kiedyś mówił, że tam są fajne promocje na start, ale przyznam, że nie sprawdzałam. Wbiłam, bo skrót był prosty, a ja z jednym sprawnym palcem i gipsem do kolana nie mam siły na szukanie skomplikowanych rzeczy.

Depozyt? Dziesięć złotych. Bo akurat tyle zostało mi na koncie oszczędnościowym, które nazywam „na głupoty”. Wiesz, takie na kawę z koleżanką albo lody dla syna. Wpłaciłam. I zaczęłam klikać w jakieś owocowe automaty, które wyglądały jak z lat dziewięćdziesiątych, ale na ekranie telefonu i tak działały lepiej niż mój nastrój.

Początkowo przegrywałam. Małe kwoty – dwa złote, pięć, powrót do trzech. Nie czułam złości. To było dziwne. Bo zwykle jestem sknerą, która liczy każdy grosz w portfelu. Ale tam, w tej izolacji na kanapie, miałam poczucie, że kupuję sobie czas, w którym nie myślę o rehabilitacji, o tym, czy za tydzień przejdę badania kontrolne, czy szkoła wydała już terminy wywiadówek.

Śmiesznie, prawda? Wydajesz dziesiątkę, a czujesz, że odzyskujesz kawałek siebie.

Po godzinie miałam trzydzieści złotych. Zrobiło mi się ciepło na sercu, ale nie pomyślałam nawet, żeby wypłacać. Nie o to chodziło. Chodziło o to, że pierwszy raz od dwóch tygodni nie słyszałam własnego narzekania w głowie. Zmieniłam grę na coś z krupierem na żywo. Nie znałam zasad, ale prowadzący był sympatyczny – taki typ z brodą, który żartował, że kawa w studiu jest zimna, i od razu poczułam się, jakbym siedziała w knajpie, a nie w salonie z kroplówką przeciwbólową.

I wtedy trafiłam większą serię. Nie powiem ile, bo nie chodzi o kwotę, ale wystarczyło na nową grzałkę do e-papierosa i na dwie duże pizze z dodatkami. Uśmiechnęłam się tak szeroko, że aż zabolał mnie policzek. Zadzwoniłam do męża. On akurat kończył zmianę, a ja mu mówię: „Zamówię dziś kolację, jesteś moim bohaterem, bo wytrzymujesz ze mną w tym marudnym stanie”. Nic nie mówiłam o grze. Bo to była moja tajemnica. Mała, głupia, ale tylko moja.

Potem zaczęłam wchodzić tam regularnie, ale z głową. Zrobiłam zasadę: nigdy więcej niż 50 zł tygodniowo. I traktowałam to jak kino – raz, dwa razy w tygodniu, najczęściej późnym wieczorem, gdy wszyscy spali, a ja zostałam sama ze swoją nogą w gipsie i bólem, który wracał co kilka godzin. Na vavada polubiłam proste sloty. Nie te wymyślne, z fabułami i bonusami, które trzeba odblokować. Takie stare, dobre: trzy bębny, kilka linii, zero filozofii.

Pamiętam jeden wieczór szczególnie. Syn był u teściowej, mąż w pracy. Ja po silnych lekach przeciwbólowych, trochę zamulona, ale akurat na tyle przytomna, żeby nie zasnąć w herbacie. Włączyłam grę, którą uruchamiałam chyba setny raz. I nagle – dźwięk, którego się nie spodziewałam. Taki dzwonek jak z automatów w salonach gier, które pamiętam z dzieciństwa u wujka w Niemczech. Ekran zrobił się złoty. Wygrana? Taka, że myślałam, że to błąd.

Siedziałam i patrzyłam. Może minutę. Potem zrobiłam zrzut ekranu, wysłałam do męża z komentarzem: „Chyba powinnam kupić los na loterię”. On odpisał po godzinie: „Co ty odstawiasz?”. Nic nie odpisałam. Po prostu wyłączyłam telefon, położyłam się na poduszce i płakałam. Nie ze szczęścia. Nie z żalu. Z ulgi.

Bo wiesz, kiedy jesteś w ciągłym bólu, kiedy każdy krok do łazienki jest wyprawą, a twoje ciało zdradza cię za każdym razem – nawet małe zwycięstwo smakuje jak wolność. Te pieniądze wypłaciłam następnego dnia. Nie wydałam ich na głupoty. Zapłaciłam za trzy wizyty u dobrego fizjoterapeuty. I za dwie kolacje, które zrobiliśmy razem z mężem, gdy już zaczęłam chodzić o kulach.

Nie opowiadam tego, żeby zachęcać. To nie jest historia o łatwym zarobku. To jest historia o tym, że czasem przypadek, nuda i chęć oderwania się od własnego życia prowadzą cię w miejsce, gdzie na chwilę zapominasz, że bolą cię plecy, głowa i serce. I nawet jeśli potem wracasz do rzeczywistości – to wracasz z jakimś wspomnieniem, które nie jest szare.

Dziś nie gram już prawie wcale. Kolano mam sprawne, wróciłam do pracy, życie toczy się normalnie. Ale czasem, gdy czuję ten stary, znajomy smutek, że wszystko jest nudne i bez sensu – wchodzę na chwilę, puszczam jednego owocowego dinozaura i przypominam sobie dziewczynę w gipsie, która wygrała coś więcej niż pieniądze.

Odkryła, że nawet w najgorszym tygodniu można trafić na swój złoty moment. Wystarczy nie spać, gdy wszyscy śpią. I mieć odwagę kliknąć w coś zielonego, gdy świat za oknem jest tylko czarno-biały.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Bartnik.pl - Forum pszczelarskie Strona Główna -> Kupię sprzedam Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Skocz do:  

projekt: chariot.pl //  powered by ChariotCMS //  copyright © bartnik.pl